Położony w południowo-zachodnim rogu Alicante, sąsiadujący z prowincją Murcia, leży region Orihuela, jedna z najlepiej strzeżonych tajemnic Hiszpanii.
Z dala od zgiełku Walencji i jasnych świateł Benidormu, stolica regionu Vega Baja Del Segura w Alicante jest miejscem, w którym bogata kultura spotyka się z niesamowitą kuchnią, a spokojne tempo życia toczy się na tle poszarpanych zatoczek, krystalicznego wybrzeża i nietkniętej wsi.
Usytuowana nad brzegiem rzeki Segura Orihuela jest uważana za jeden z najwybitniejszych wyrazów religijno-kulturowych Hiszpanii, choć jej historia to dopiero początek jej uroku.
Tutaj 16 kilometrów dziewiczych plaż oznaczonych niebieską flagą łączy się z kolorowymi ulicami usianymi architektonicznymi klejnotami, nad którymi górują wysokie szczyty górskie.
Uwzględniając drugi co do wielkości gaj palmowy w Europie, kuchnię od pola do stołu i słońce przez cały rok, a Orihuela może być miejscem, z którego nigdy nie będziesz chciał opuścić.
Muzea i zabytki

Orihuela jest stolicą dziedzictwa Alicante, a najlepszym miejscem do rozpoczęcia swojej kulturalnej podróży jest centrum miasta, które w 1969 roku zostało ogłoszone Zabytkowym Obszarem Ochrony Sztuki.
Cofnij się w czasie, wędrując przez uroczą skarbnicę zabytków, kościołów i pałaców z czasów średniowiecza, zaczynając od Colegio Diocesano de Santo Domingo, dawnego klasztoru przekształconego w uniwersytet.
Architektura tego zabytku, z rzeźbionymi kolumnami korynckimi i wspaniałymi barokowymi drzwiami, jest godna uwagi, podobnie jak Catedral del Salvador y Santa María, majestatyczna walencko-gotycka forteca z końca XIII wieku.
Aby odkryć fascynujące początki Orihueli, udaj się do Museo de la Muralla, aby podziwiać historyczne relikty, w tym oryginalne mury miejskie i gotycką architekturę.
Tymczasem miłośnicy sztuki powinni udać się do miejskiej sieci muzeów, w tym Museo Diocesano de Arte Sacro z obszerną kolekcją obrazów religijnych, kultur, ubrań i książek. Punktem kulminacyjnym kolekcji jest arcydzieło Velázqueza: La tentación de Santo Tomás de Aquino, czyli „Kuszenie Tomasza z Akwinu”, namalowane w 1632 roku.
Historia religii jest głęboko wpleciona w tkankę Orihuela, a kościół parafialny Iglesia Santa Justa y Rufina jest wart odwiedzenia ze względu na renesansową fasadę i gotycką dzwonnicę.
Wykonany przez średniowiecznych murarzy kościół został zbudowany na meczecie po rekonkwiście miasta w 1243 roku. Dziś zwiedzający mogą zobaczyć architekturę z obu okresów poprzez jednonawowe wnętrze,
Poezja, polityka i malarstwo plenerowe

Być może jedną z najbardziej wpływowych postaci z regionu jest poeta i dramaturg Miguel Hernández, który zmarł w więzieniu w 1942 r. po tym, jak został uwięziony za przekonania polityczne i rolę przeciwko faszyzmowi w hiszpańskiej wojnie domowej.
Casa Museo Miguel Hernández pozwala miłośnikom literatury rzucić okiem na skromne początki poety i wędrować po pokojach, w których mieszkał z rodziną i tworzył jedne z jego najlepszych dzieł.
Dziś dziedzictwo Hernándeza żyje w Orihuela, a nigdzie bardziej niż w dzielnicy San Isidro, gdzie fala myślicieli, pisarzy i artystów przekształciła skromne domostwa w obszar żywej, oddychającej sztuki.
Niegdyś miejsce, w którym oddano hołd Hernándezowi, to, co w 1976 roku było świątynią, nabrało nowego życia jako płótno dla miejskich muralistów.
Teraz kaskada kolorów i kreatywności spływa po wzgórzach i ulicach, co stało się fascynującym pomnikiem wolności słowa i ekspresjonizmu.
Co roku w marcu artyści spotykają się, aby dodać murale i kontynuować ekscytującą przebudowę okolicy w skansen.
W ostatnich latach hołd przybrał również formę pielgrzymki, podczas której spacerowicze wyruszają w malowniczą 19-kilometrową podróż z Orihuela do Albatery, znaną jako Ścieżka Poety lub Szlak Hernandiany, która przebiega przez obszary o znaczeniu kulturowym.
Owoce morza i gulasze w Mieście Ryżu

Tradycje kulinarne prowincji Orihuela mówią o krajobrazach tego obszaru, gdzie gaje palmowe i ogrody stykają się z błyszczącym Morzem Śródziemnym.
Znana jako „Miasto Ryżu”, tożsamość gastronomiczna Alicante została zachowana przez wieki, a Orihuela to bulgoczący garnek smaków, przypraw i historii przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Dziś goście są rozpieszczani przez niezliczone bary i restauracje serwujące dania kuchni lokalnej i międzynarodowej, a najlepszym sposobem na pokonanie trudności z wyborem dania jest zamówienie ich wszystkich.
Tapas to najbardziej fascynujące danie kulinarne w Hiszpanii, pełne różnorodnych, uzupełniających się smaków, a Orihuela dodaje do tego swoje własne lokalne odmiany, ze świeżymi produktami w obfitości z gaju palmowego El Palmeral i wielu okolicznych farm.
Każda spiżarnia w prowincji ma solone ryby, składnik potraw takich jak pericana, tradycyjna pasta z dorsza, ñoras lub suszonej papryki, czosnku i oliwy z oliwek. W międzyczasie pobliska linia brzegowa zapewnia obfite świeże owoce morza podawane bezpośrednio na talerzu.
Inne lokalne specjały to słynna arroz y costra, danie z ryżu zapiekane z kiełbasą i ubitymi jajkami, czy obfite cocido de pelotas, czyli klopsik i gulasz warzywny pochodzenia żydowskiego. Aby uzyskać coś słodkiego, weź trochę almojábanas i pasteles de Gloria, ciastek wypiekanych w tradycyjnych piecach, które można znaleźć w piekarniach i klasztorach.
Od odurzających zapachów emanujących ulicami po jasne i różnorodne dania, które tworzą mieszankę na talerzu, kuchnia Orihuela to lekcja nie tylko smaku, ale także geografii, kultury i historii – a nie ma lepszego sposobu na naukę niż podciągnięcie
Niniejszy artykuł stanowi tłumaczenie treści przesyłanej przez Region Valencii